Буковинський птах з галицькою ознакою (виховний захід)

28 січня у стінах Педагогічного коледжу ЧНУ ім. Ю.Федьковича відбувся виховний захід, присвячений 85 річниці від дня народження відомого буковинського композитора, хорового диригента, фольклориста, педагога, громадсько-культурного діяча, член-кореспондента Національної академії мистецтв України, автора багатьох оригінальних хорових творів та обробок українських народних пісень, професора, народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка та Літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, Почесного громадянина Чернівців Андрія Миколайовича Кушніренка.

На заході, який організувала викладач музично-теоретичних дисциплін А.І. Кушнір, звучали твори митця у виконанні студентів музичного відділу та відеозаписи з концертів. Про музично-педагогічний та творчий шлях розповідали студенти 37 групи відділу «Музичне мистецтво» та викладачі, які добре знали Андрія Миколайовича.

Народився митець 17 жовтня 1933 році у с. Великі Підгайці Шумського району Тернопільської області. Навчався в семирічній школі, в школі №3 м. Кременець, Львівському культурно-освітньому училищі, Львівському музично-педагогічного училищі.

У 1962 році після закінчення з відзнакою Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка (диригентсько-хоровий факультет) призначений художнім керівником і головним диригентом Буковинського ансамблю пісні і танцю, де на цій посаді працював понад 50 років.

Своєю творчою діяльністю А.М. Кушніренко збагатив скарбницю української хорової культури самобутніми обробками народних пісень та різножанровими музичними творами, виробив високий виконавський професійний рівень Державного заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю, який зараз носить його ім’я.

Share it