День Української хустки (флешмоб)

Флешмоб-це круто. А якщо він в честь Української хустки-вдвічі.
Саме сьогодні,6 грудня, студенти 31 групи долучилися до флешмобу #УкраїнськаХустка.
Трішки історії Дня Української хустки.
Група громадських діячів, акторів та успішних жінок ініціювала запровадження Всесвітнього дня української хустки. Його пропонують відзначати щороку 7 грудня. З цієї нагоди у мережі запустили цілий флешмоб #УкраїнськаХустка. Його вже офіційно підтримала перша громада на Львівщині.
Введення такого свята на державному рівні ініціювали вінницькі активісти. Вони переконані, що День української хустки сприятиме збереженню та відродженню українських традицій.

Також таким чином хочуть започаткувати ще одне масштабне свято в Україні як, наприклад, День вишиванки.
Відтак усіх українок закликають робити світлини з хусткою та публікувати у соцмережах із хештегом #УкраїнськаХустка.
З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов’язковим головним убором заміжньої жінки.

Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Хустину використовували й у різних обрядах, зокрема весільних. Найпопулярніший – покриття голови нареченої хусткою. Це символізувало вихід із дівоцтва та початок заміжнього життя. Ця традиція, до речі, збереглася в Україні й донині.

Тож не гай часу даремно, зроби світлину та опублікуй її в соц.мережах з хештегом #УкраїнськаХустка. Підтримай новоутворене свято в Україні, адже це ще один сподіб розповісти та показати іншим яка наша країна багата на різноманітні традиції та власні свята.

 

Share it