Випускникам: перше робоче місце

Перше робоче місця, безумовно, є важливим для випускників коледжу і, звичайно,  для кожного працівника навчального закладу. Саме  тому у 2005 році було утворено службу працевлаштування для сприяння студентам отримати роботу на посадах педагогічних працівників в закладах освіти Буковини. Співпраця з кадровою службою департаменту освіти і науки облдержадміністрації, управліннями/відділами освіти районів і територіальних громад, керівниками закладів загальної середньої та дошкільної освіти, накопичення банку даних вакансій педпрацівників, ділові зв`язки зі службами зайнятості, роз`яснення студентам четвертих курсів прав та можливостей молодого спеціаліста, – все це є основними формами роботи служби.

Постійно до 2017 року, а випускники тих часів пам`ятають, відповідно до постанови уряду України, в коледжі проводився персональний розподіл на роботу. І вподальшому, після зміни підходів до надання першого робочого місця випускникам, служба працевлаштування до сьогодні займається організацією забезпечення студентів першим робочим місцем через рекомендації для укладання трудового договору за місцем майбутньої роботи. Щорічно практикується формування списку вакансій на посади педпрацівників через заявки роботодавців.

Постійний моніторинг стану працевлаштування випускників коледжу, враховуючи денну освіту у вузах  показує, що у 2017 році працевлаштовано 75 відсотків студентів-випускників, у 2018 році – 72%, 2019 році – 75,4%, у 2020 – 60,9%. Аналіз показує, що 2020 рік через пандемію коронавірусу знизив можливість працевлаштування у закладах дошкільної освіти.

Випускники попередніх років отримали, а випускників  цього року чекає одноразова грошова допомога в розмірі п`яти прожиткових мінімумів при працевлаштуванні на три роки. Цьогоріч ця допомога буде складати 11350 грн.

Зі спілкування з випукниками і майбутніми роботодавцями можна зробити два висновки: поперше – збільшення заробітної плати молодих спеціалістів є надто важливим, подруге – слід повернутися, враховуючи сьогоднішню ситуацію з потребами в кадрах початкової та дошкільної освіти, до практики цільових направлень на робочі місця в освітні установи.

Коледж і надалі буде постійно піклуватися про забезпечення випускників першим робочим місцем.

До відома студентів-випускників 2021 року подаємо вакансії місць роботи:

Share it