Випускникам: перше робоче місце

Перше робоче місця, безумовно, є важливим для випускників коледжу і, звичайно,  для кожного працівника навчального закладу. Саме  тому у 2005 році було утворено службу працевлаштування для сприяння студентам отримати роботу на посадах педагогічних працівників в закладах освіти Буковини. Співпраця з кадровою службою Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, управліннями/відділами освіти районів і територіальних громад, керівниками закладів загальної середньої та дошкільної освіти, накопичення банку даних вакансій педпрацівників, роз`яснення студентам четвертих курсів прав та можливостей молодого спеціаліста, – все це є основними формами роботи служби.

Постійно до 2017 року, а випускники тих часів пам`ятають, відповідно до постанови уряду України, в коледжі проводився персональний розподіл на роботу. І вподальшому, після зміни підходів до надання першого робочого місця випускникам, служба працевлаштування до сьогодні займається організацією забезпечення студентів першим робочим місцем через рекомендації для укладання трудового договору за місцем майбутньої роботи. Щорічно практикується формування списку вакансій на посади педагогічних працівників через заявки роботодавців.

Моніторинг стану працевлаштування випускників коледжу за останні п’ять років, враховуючи денну освіту у вузах,  показує, що  у 2018 році працевлаштовано  72 відсотки випускників, у 2019 році – 75,4%, 2020 – 60,9%,  2021 – 66,2%, а у 2022 році показник склав 79,9%.  Аналіз показує, що 2020-го та 2021 років через пандемію коронавірусу знизилась можливість працевлаштування у закладах дошкільної освіти.

Щорічно випускники коледжу отримують одноразову грошову допомогу у розмірі п`яти прожиткових мінімумів при працевлаштуванні на три роки. Цьогоріч ця допомога склала 12405 грн.

Зі спілкування з випускниками і майбутніми роботодавцями можна зробити два висновки: поперше – збільшення заробітної плати молодих спеціалістів є надто важливим, подруге – слід повернутися, враховуючи сьогоднішню ситуацію з потребами в кадрах початкової та дошкільної освіти, до практики цільових направлень на робочі місця в освітні установи.

Коледж завжди працював, працює і надалі буде  піклуватися про забезпечення випускників першим робочим місцем.

Переглянути фотоальбом ТУТ

 

Share it