Дружня співпраця міцніє

Відповідно до Протоколу намірів на 2023 рік тристоронньої Угоди про партнерство від 09 грудня 2022 року між Педагогічним фаховим коледжем Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича і Сучавським Національним коледжем імені Міхая Емінеску та Сучавською філією Союзу українців Румунії у рамках міжнародного проєкту  «Сьогодні – студенти, завтра – викладачі», вперше за багато років чотирнадцять викладачів і студентів  нашого коледжу упродовж 23-25 листопада 2023 р. відвідали Сучаву для обміну педагогічним досвідом, напрацювання спільних із колегами методичних інноваційних знахідок для удосконалення освітнього процесу, практичних занять.

Справжні майстер-класи демонстрували викладачі та учні Сучавського коледжу на заняттях з географії, що проводила студентка-практикантка на тему «Пори року», з англійської мови в 11 класі на тему “Health Matters’’, методики музики, арифметики та особистісного розвитку.  Позитивом і глибиною методичних прийом вразив наших викладачів і студентів урок румунської мови.

            Делегація нашого коледжу відвідала повітову бібліотеку «Буковина», де презентувалася книга-дослідження професора історії Данієла Хренчіука «Ucraina vervsus Rusia», у якій висвітлено відносини між Україною і Росією від періоду Київської Русі до сьогодення.

Зустріч делегації у Сучавській філії Союзу українців Румунії в неформальному спілкуванні закцентувала увагу на допомозі цієї організації багатьом біженцям з України після повномасштабного вторгнення  росії.

Позитивним було ознайомлення з актуальними формами співпраці Сучавського коледжу із закладами культурно-мистецького спрямування:  меморіальним музеєм Чіпріана Порумбеску – румунського композитора, диригента, одного з основоположників румунської класичної музики, який народився на Буковині у селі Шепіт, місцями, що пов’язані із Ольгою Кобилянською – української письменниці та громадської діячки, де поклали квіти до пам’ятника Гірської Орлиці, етнографічним музеєм буковинських народних звичаїв у центрі міста Гура-Гуморулуй.

У ході поїздки сторони обмінялися україномовною та румуномовною літературою для поповнення бібліотечних фондів коледжів.

Учні Сучавського коледжу передали нам виставку творчих робіт-малюнків з тематики «Румунія та Україна – друзі», яка буде експонована у «Просторі незламності».

Цією поїздкою завершується 2023 рік нашої активної співпраці з партнерами Сучавського повіту Румунії.

Share it