Міжнародне співробітництво. Історична довідка до 2021 року

Історична довідка: Міжнародні зв`язки, або, як сьогодні прийнято говорити, – транскордонне співробітництво, були започатковані в середині 1970-х років дружніми стосунками і співпрацею з педагогічними училищами Кишинева, Липкан та Сорок Молдавії. У 1981 році вперше на офіційному рівні було укладено Угоду про співробітництво із Сучавським ліцеєм Румунії, проведено двохсторонні обміни викладачами і учнями.

У 1987-1990 роках навчальний заклад розвиває зв`язки з педагогічними училищами Таллінна і Москви.

З 1991 року на шкільному відділі училища за спеціальністю «Вчитель початкових класів» почали навчатися представники української діаспори Румунії, що сприяло обміну групами викладачів та студентів, набуттю досвіду у методичній та виховній роботі в той час. Надалі, в період становлення незалежності української держави, через певні тоді обставини, з 1992 року міжнародне співробітництво Чернівецького педагогічного училища імені Осипа Маковея з навчальними закладами інших новоутворених держав було припинене.

Активна співпраця, як складова входження у європейський простір, розпочинається у 2015 році між Сучавським Національним коледжем імені Міхая Емінеску та Педагогічним коледжем Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича. 31 жовтня 2018 року з ініціативи Сучавського повітового шкільного інспекторату та перемовинам з Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Е. Молдован було укладено  нову широкомасштабну Угоду між навчальними закладами в рамках Міжнародного освітнього проєкту спрямованого на обмін досвідом роботи в усіх сферах педагогічної діяльності «Сьогодні – студенти, завтра – вчителі». В рамках проєкту уже відбулися шість обмінів викладачами та студентами в частині спостереження та проведення  занять –  уроків в дошкільних, шкільних, коледжівських підрозділах з обох сторін. Пандемія коронавірусу у 2020-2021 роках внесла корективи у реалізацію планів Угоди та Протоколу намірів від 2019 року.

Враховуючи зацікавленість сторін, 15 жовтня 2021 року сторонами підписано оновлену Угоду про співробіцництво на 2021-2023 роки. В основу покладено наміри обміну студентами та можливості стажування викладачів обох навчальних закладів.

Реалізація потенціалу викладачів, вправляння в нових методиках європейського освітнього простору студентів нашого коледжу, сприйняття інноваційних технологій вчителями гімназії с. Ватра Молдовіцей  (Румунія) сприяли підписанню у січні 2019 року Угоди в рамках Міжнародного проєкту-співробітництва «Шануємо традиції, творимо сьогодення, крокуємо в майбутнє». Перший обмін представниками колективів відбувся. Наступне – попереду.

Підписання угоди в онлайн режимі між Педагогічним фаховим коледжем Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича та Сучавським Національним коледжем імені Міхая Емінеску

Share it