Вічна пам’ять!

З сумом повідомляємо, що 27 травня на 72 році життя після хвороби перестало битися серце викладача педагогічного коледжу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Коника Михайла Івановича.

Михайло Іванович народився 5 січня 1946 року в селі Доробратове Іршавського району Закарпатської області.

Після закінчення загальноосвітньої школи в 1963 році вступив до Мукачівського педагогічного училища. З 1966 р. по 1970 р. навчався в Київському державному педагогічному інституті ім. О.М. Горького за спеціальністю музика і співи. В 1970 році зарахований на посаду викладача музики та співів Чернівецького педагогічного училища. Після служби в лавах Радянської Армії в 1972 році повернувся в навчальний заклад на посаду викладача диригування.

За час роботи на музичному відділі навчав студентів основ диригентської майстерності та роботи з хоровим колективом, прищеплював їм любов до вокально-хорової музики, вчив  аранжувати хорові твори, сприяв розвитку в майбутніх педагогів творчих здібностей.

Впродовж багатьох років керував жіночим та чоловічим хором студентів музичного відділу педагогічного коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, хоровим колективом «Буковинський край», ансамблем пісні і танцю Буковинського медичного університету «Трембіта», хором ветеранів центрального палацу культури м. Чернівців, самодіяльним фольклорним колективом «Родина» с. Ревно Кіцманського району; був регентом хору співкатедрального собору Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ, організовував художню самодіяльність в різних навчальних закладах та установах (Буковинський державний фінансово-економічний інститут, Чернівецький державний будівельний технікум, професійно-технічне училище №8, Чернівецька гімназія №1, Чернівецьке обласне управління національного банку України, Чернівецька дирекція УДПЕЗ «Укртелеком», Чернівецька міська громадська організація «Батьківська турбота» та ін.); очолював Чернівецьку обласну організацію «Ліга українських композиторів».

Михайло Іванович створив більше 200 авторських пісень для дорослих та дітей на власні вірші та у співпраці з відомими поетами (В.Васкан, В.Драюк, М.Підгірянка, В.Савка, С.Цідельковський та ін.), обробок українських народних пісень, урочистих пісень-гімнів для багатьох навчальних закладів та установ (зокрема, автор музики і тексту гімну педагогічного коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича), зробив багато перекладів хорових творів композиторів-класиків (Й.С.Баха, В.А.Моцарта, Й.Брамса, М.Лисенка, С.Людкевича, Є.Козака, К.Стеценка та ін.) для різного складу хорів. Його пісні та хорові обробки надруковано в нотних збірниках, в навчальних та періодичних виданнях: «Хорова література», «Обробки українських народних пісень «Подоляночка», «Пісенько, лунай», «Пісні для Лужанського козацького хору», «Початкова освіта», «Шкільний світ» та ін.

Як викладач і хоровий диригент постійно працював над удосконаленням репертуару хорових колективів, розвитком виконавської вокально-хорової майстерності хористів.

Його високий рівень педагогічної майстерності та диригентсько-хорового професіоналізму, організаторський талант, відповідальне ставлення до навчальної та виховної роботи зі студентами, людські якості назавжди залишаться у вдячній памʼяті багатьох випускників нашого навчального закладу.

Висловлюємо щирі та глибокі співчуття родині покійного і колегам. Нехай милосердний Господь упокоїть його душу у Своїх Небесних Оселях. Нехай земля йому буде пухом, а памʼять вічною!

 

Прощання із Михайлом Івановичем Коником

відбудеться 29 травня 2017 року об 11.00 год.

в приміщенні корпусу №2 (музичний відділ)

педагогічного коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича

Share it