Циклова комісія викладачів постановки голосу та хорового диригування

Гурська Ада Василівна – голова циклової комісії, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист. У 1995р. закінчила Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича (Музичне виховання).
Стаж роботи 29 років.
Викладає диригування, постановка голосу, практику роботи з хором.


Катеринчук Микола Васильович – заслужений вчитель України, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.
У 1976 році закінчив  Кам’янець-Подільський педагогічний інститут ім. В. Затонського («Музика і співи»).
Лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича,. Стаж роботи 42 роки.
Викладає постановку голосу.


Шевчук Тетяна Олександрівна – спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.
У 1976 р.  Закінчила Новосибірську консерваторію («Хорове диригування»).
Викладає хорове диригування, постановку голосу, хорознавство, хорове аранжування. Керівник мішаного хору з 2015 року.
Стаж роботи 44 роки.


Касьяненко Алла Павлівна – спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.
У 1967 році закінчила народний відділ Чернівецького культурно-освітнього училища. У 1974 році – Кам’янець-Подільський педагогічний інститут ім. В.П. Затонського зі спеціальності «музика і співи».
Нагороджена грамотою Міністерства освіти і науки України, грамотами органів місцевої влади та коледжу, премією імені Катерини Малик.
Викладає постановку голосу.


Піонтковська Світлана Павлівна – спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.
У 1978 році закінчила Вінницький державний педагогічний інститут ім. М. Островського. Нагороджена грамотою Міністерства освіти і науки України, коледжу, премією імені Катерини Малик.
Викладає постановку голосу, хорове диригування.


Викладачі циклової комісії хорового диригування та постановки голосу організовують навчальну діяльність так, щоб усвідомлений інтерес майбутнього вчителя музики до професійного блоку знань, умінь і навичок перейшов у переконання щодо доцільності і необхідності їх у майбутній педагогічній діяльності. Особлива увага приділяється індивідуальній роботі з кожним студентом, залежно від його здібностей та можливостей голосу.

Предмети вокально-хорового циклу є фаховими дисциплінами на музичному відділенні. До них належать «Хорове диригування», «Постановка голосу», «Хоровий клас», «Хорознавство», «Хорове аранжування» та «Практика роботи з хором». 

Циклова комісія хорового диригування та постановки голосу налічує 5 викладачів: 1 заслужений вчитель України, 4 спеціалісти вищої категорії, викладачі-методисти, які водночас є і керівниками вокально-хорових колективів та ансамблів.

Навчальна дисципліна «Хорове диригування» охоплює теоретичні знання, оволодіння мануальною технікою, читання партитур, вміння самостійно інтерпретувати твори вітчизняної та зарубіжної хорової класики, сучасної хорової музики, навички керування хоровим колективом, набуття різних прийомів та методів роботи з хором; засвоєння навичок формування співацького голосу. Своїм натхненням викладачі вміють залучити студентів до активної діяльності і створити умови для реалізації їх природних задатків та індивідуальних здібностей.

У підготовці майбутнього фахівця важливе значення має предмет «Хоровий клас і практична робота з хором». Опановуючи його, студенту комплексно застосовують і закріплюють набуті знання, уміння і навички з хорознавства, диригування, теорії та історії музики, сольфеджіо, постановки голосу, методики музичного виховання, гри на музичному інструменті. Тому саме хоровий клас визначає загальний рівень музично-теоретичної і вокально-хорової підготовки студентів і забезпечує найтісніший зв’язок між музичними дисциплінами, оскільки саме так досягається єдність у формуванні високих професійних якостей фахівця.

Викладачі дисципліни «Постановка голосу» з перших років навчання розвивають вокально-технічні навички студентів. Творчий процес на заняттях зумовлений специфікою діяльності. Він має двосторонній характер, з одного боку творчість та досвід викладача, з другого – творча робота студента. Комбінуючи різні форми, методи, прийоми (показ голосом, мовна розповідь, тактильні прийоми, вміння діагностувати спів), викладачі вокалу досягають значних результатів у формуванні співочого голосу – необхідного інструменту вчителя музики. Створюючи атмосферу психологічної розкутості, вдало підбираючи репертуар, педагоги забезпечують успішний навчальний процес.

Поряд із активною виконавською діяльністю викладачі комісії займаються навчально-методичною і науковою роботою – створюють та видають друком навчальні та робочі навчальні програми, навчально-методичні комплекси з предметів циклу, методичні рекомендації, статті в наукових журналах.

Щороку студенти, підготовлені викладачами комісії, посідають призові місця на фестивалях-конкурсах, конкурсах мистецтв, конкурсах вокальної та хорової музики. Особливою популярністю користується пісенний фестиваль-конкурс студентської пісні «Буковинський жайвір», який щороку проходить у коледжі. Виступаючи у різних номінаціях, студенти мають можливість показати себе, шліфувати свою сценічну майстерність, отримувати насолоду від успіху, а в номінації «Авторська пісня» розкриваються справжні самобутні таланти. Цей конкурс є справжньою візитівкою та окрасою нашого коледжу. Зростанню вокальної майстерності, більш повному розкриттю творчих здібностей студентів сприяють й інші мистецькі заходи, які проходять у нашому краї, а саме обласні конкурси «Рідна пісня», «Чисті роси». 

Викладачі циклової комісії прищеплюють своїм вихованцям любов до вокально-хорового співу, утверджують та зберігають традиції вокально-хорового мистецтва. З міцними теоретичними знаннями, практичними навичками, морально-естетичними цінностями, отриманими від мудрих наставників, студенти сміливо й упевнено відкривають для себе нові горизонти професійної музичної та педагогічної діяльності

Жанровою різноманітністю, високохудожньою виконавською майстерністю відзначається мішаний хор музичного відділення, заснований в 1957 року разом із відкриттям відділу. Його першим керівником був Біляненко Володимир Іванович – вихованець Петербурзької Придворної капели. Хор був створений на базі злиття двох груп: молдавської та української. На той час термін навчання на музичному відділенні становив 2 роки 10 місяців. У 1959 р. хористи виступили у Києві на фестивалі народного мистецтва. Хор неодноразово брав участь у концертах, фестивалях, конкурсах міста та області, а саме «Народна творчість», «Співає юність Буковини», телетурніру «Сонячні кларнети», де щоразу відзначався грамотами та нагородами.

З 1981 року керівником хору був Стінковий Тарас Дмитрович – випускник Київської консерваторії. Під його керівництвом у 2003 році мішаний хор студентів отримав звання «Народний художній колектив». Репертуар хору вирізнявся різноманітністю жанрів та оригінальністю, починаючи від класики і закінчуючи обробками український народних пісень.

З вересня 2015 р. керівником мішаного хору стає Шевчук Тетяна Олександрівна – спеціаліст вищої категорії, викладач методист, випускниця Новосибірської консерваторії (1976 р.).  Концертмейстер – Чаплак М.В.

За цей період хор двічі підтверджував  звання “народного” (у 2015 р. та 2017 р.) У 2018 р. став дипломантом обласного фестивалю юнацької творчості “Чисті роси”. За цей період був повністю оновлений репертуар колективу, (більше 40 творів), і тепер до нього входять різноманітні твори українських та зарубіжних класиків, обробки народних пісень, твори сучасних композиторів різними мовами: українською, молдавською, англійською, латиною. 

Вокальний ансамбль «Ліра»

Упродовж багатьох років на музичному відділі існує вокальний ансамбль «Ліра». Ансамбль постійно бере активну участь у різних заходах: майстер-класах, методичних об’єднаннях, конкурсах, концертах, що проводяться у коледжі та місті, а також у конкурсах «Рідна пісня», «Чисті роси», «Буковинський жайвір» та інші. Особливість колективу – це мобільність та осучаснене виконавське рішення різних вокальних творів. У репертуарі жіночого ансамблю – кращі зразки сучасної української музики, класичні твори,  оригінальні обробки народних пісень, патріотичні пісні.  Репертуар вокального ансамблю, як і його склад, постійно оновлюється.

Share it