Вільні творять майбутнє

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи.

Цього дня, з інтервалом в 9 років, розпочалися дві доленосні для сучасної Україні події:

Помаранчева революція 2004-го та революція Гідності 2014-го

День Гідності та Свободи встановлений «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» Петром Порошенко № 872/2014 «Про день Гідності і Свободи» від 13 листопада 2014 року.

Помаранчева Революція – це акція протесту, викликана масовими фальсифікаціями президентських виборів 2004 року на користь провладного кандидата Віктора Януковича. Зазначені події отримали назву за кольором, які використовували прибічники кандидата в президенти Віктора Ющенка та опозиційної партії «Наша Україна». Під помаранчевим стягом гуртувалися громадяни, яким була небайдужа доля України.

Гідність – це поняття національної свідомості, яке виражає уявлення про цінність всякої людини, як моральної особистості, а також категорія етики, що означає особливе моральне ставлення людини до самої себе і ставлення до неї з боку суспільства, в якому визначається цінність особистості.

Свобода – можливість чинити вибір відповідно до своїх бажань, інтересів і цілей на основі знання об’єктивної дійсності.

Революція Гідності – боротьба українських громадян за свої права, яка одержала назву Євромайдан, а згодом революція Гідності, була наймасштабнішою подією в новітній історії України та логічним продовженням обстоювання прав людини і громадянина.

В бібліотеці педагогічного фахового коледжу ЧНУ ім.Ю.Федьковича для студентів та викладачів було організована патріотична виставка «Вільні творять майбутнє».

Події  21 листопада 2013 року – 22 лютого 2014 року стали етапом прояву українцями неабиякої сили, мужності, гідності, віри та міцності духу. Вони показали усьому світу, що вищою метою для українського народу є збереження людських цінностей та основ демократії. Проте за відстоювання цих ідей довелося заплатити дорогою ціною – кров’ю «Небесної Сотні» – патріотів, які поклали своє життя на вівтар для захисту рідної Батьківщини.

Share it

Залишити відповідь