Нехай земля їй буде пухом, а памʼять вічною!

З сумом повідомляємо, що 4 лютого на 75 році життя після хвороби перестало битися серце викладача педагогічного фахового коледжу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, багаторічної завідувачки шкільного відділення   Горди Марії Степанівни.

Марія Степанівна народилася 1 жовтня 1949 року в м. Чернівці в робітничій сім’ї. Після закінчення НСШ №31 в 1964 році вступила до Чернівецького педагогічного училища, яке закінчила з відзнакою в 1968 році. В цьому ж році вступила в Чернівецький державний університет на вечірнє відділення і працювала в Чернівецькій школі-інтернат №4 вчителем початкових класів. В 1975 році закінчила філологічний факультет університету, з 1977 року – викладач української мови, літератури та методики викладання Чернівецького педагогічного училища, а з 1993 до 2014 року – завідувачка шкільним відділенням.

Завдяки фаховій кваліфікації високого рівня, глибоким науково-теоретичним знанням застосовувала ефективні методи організації пізнавальної діяльності студентів, навчала майбутніх учителів використовувати інноваційні технології, інтерактивні моделі навчання молодших школярів.

Активно пропагувала літературне краєзнавство Буковини, проводила творчі зустрічі з письменниками, митцями, ветеранами педагогічної праці закладу освіти.

         За вагомі заслуги у розвитку національної освіти, успіхи у навчанні та вихованні молоді в 1996 році Указом Президента України М.С. Горді було присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель України».

         Марія Степанівна як кандидат педагогічних наук зі спеціальності теорія і методика навчання української літератури (1999), доцент кафедри педагогіки і методики початкового навчання (2003), автор близько ста наукових праць та семи навчальних посібників, вміло зацікавлювала студентів програмовим матеріалом та сприяла розвитку їх творчих здібностей, надавала методичну допомогу викладачам української мови і літератури педагогічних коледжів України, класоводам базових шкіл області.

 Як завідувачка шкільного відділення впродовж багатьох років забезпечувала якісне виконання навчальних планів, вміло організовувала роботу керівників академічних груп, забезпечувала належний рівень захисту випускниками курсових робіт, проводила науково-практичні конференції, літературно-філософські дискусії з актуальних науково-методичних проблем.

Її високий рівень педагогічної майстерності, організаторський талант, відповідальне ставлення до освітньої та виховної роботи зі студентами, людські якості назавжди залишаться у вдячній памʼяті багатьох випускників нашого закладу освіти.

Висловлюємо щирі та глибокі співчуття родині покійної і колегам. Нехай милосердний Господь упокоїть її душу у Своїх Небесних Оселях. Нехай земля їй буде пухом, а памʼять вічною!

Share it